Европа заобикаля руския газ с газопровод Турция - Израел?

Идеята е да се построи подводен тръбопровод до "Левиатан"

29.03.2022 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Европа заобикаля руския газ с газопровод Турция - Израел?

Обсъжда се изграждането на газопровод Турция - Израел като една от алтернативите за Европа на руските енергийни доставки. Ще са необходими сложни маневри, за да се постигне каквато и да е сделка, посочват правителствени и представители на индустрията на двете страни, цитирани от Ройтерс.

Идеята, замислена за първи път преди години, е да се построи подводен тръбопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел – "Левиатан". Газът ще тече към Турция и към южноевропейските съседи, които искат да диверсифицират доставките си на синьо гориво далеч от Русия.

Газовото находище "Левиатан" вече снабдява Израел, Йордания и Египет. Неговите собственици - Chevron и израелските фирми NewMed Energy и Ratio Oil - планират да увеличат производството от 12 на 21 милиарда кубически метра годишно, предаде БНР.

Според компанията NewMed Energy голяма част от допълнителния добив на газ ще бъде втечнен и изнесен чрез кораби за Европа или за Далечния изток. Главният изпълнителен директор на NewMed заяви миналия месец, че Турция също може да се превърне в дестинация, но трябва да си "заложи кожата" и да се ангажира с изграждането на газопровода.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Интересно как 21 млрд годишно ще деверсифицират сегашните 200 млрд на Газпром? въпрос за Нобелова награда по Енергетища? Сигнализирай за неуместен коментар